Wednesday, 19 July 2017

Take for Granted
July 19, 2017

Take for Granted

Being taken for granted for sure is NOT a positive thing to be experience. It's more like, makin membuatkan diri kau stress sebab kau terpaksa siapkan kerja orang lain ada lah. It's a common thing for student practical atau individu yang tengah jalani job training (eg SL1M trainees) bila people take you for granted. Kalau datang 4-5 orang bagi arahan suruh buat itu ini dalam satu masa tu dahhh tersangat biasa. Kadang tu kau sendiri tak menang tangan dan tak tahu kerja mana yang perlu didahulukan. Lecturers, university's supervisor memang ada pesan, "Jangan merungut, jangan cepat melatah kalau orang bagi kerja buat je" tapi macam mana tak melatah kalau dah personal matters pun kau nak harapkan student practical/trainees untuk buat?

Kita orang, practical students/trainees mungkin tak ada kerja di mata anda sebab tak ada tugas hakiki bagi kami tapi tak bermakna kau boleh arahkan kami sesuka hati. Kalau kerja-kerja yang anda arahkan tu related to our works/daily tasks, it's okay tho tapi once melibatkan personal matters yang kau sendiri patut urus, jadahnya weh? Big bos sangat kau sampai nak suruh orang photostat kau punya IC yang kau nak gunakan untuk buat pinjaman? If you're reading this bro, LIKE SERIOUSLY BRO!? Sebelum ini kau suruh kami buat itu ini, even simpankan fail yang kau sendiri ambil pun kami takdak bunyi lah bro tapi ini dah macam PA kau pulak ye nak kena photostat scan IC KAU bagai.

Jangan sebab kami diamkan aje, tak melawan, kau boleh tindas kami. Tahap kesabaran manusia ada limit. Kalau dah hari-hari kena suruh macam ni, kau rasa siapa je yang takkan meletup? Bukan takat practical students/trainees lah, staff tetap pun boleh meletup weh. Ya, mungkin kami ini practical student/trainee je pun, tak ada kerja tetap lagi tapi jangan sebab kau dah bergaji walaupun sambilan, kau rasa besar kepala boleh tindas kami buat itu ini. Semua orang ada scope kerja, semua orang busy tapi kenapa orang lain boleh siapkan kerja but not you? Iolls boleh settle kerja iolls walaupun selalu buat last minute 🙊(Haaa amboi berlagak naw lah Hani Musfirah!).


Let's pray for him and also let's pray for upcoming practical students/trainees *sigh

0 comments:

Post a Comment

Big no for harsh words ^^ *throw hearts*
Arigato gozaimasu for the comment! *wink wink*