Hey Hello Internship!

24.1.17

Internship calling be like, 
So hello from the other side, 
I must have called a thousand times.

Thanks but no thanks dear internship. Takyah nak tunggu kau call beribu kali pun takpe sebab lately memang duk teringat pasal internship je ni. This 1st of February will be my first day of internship, Insha Allah. So, let the nightmare begins. Ini bukan Nightmare Before Christmas, tapi Nightmare Before Internship. Serious tak tipu weh. Takut nak intern ni ha. Tahap takut tu sampai termimpi-mimpi malam tahu dak? For your information, I have no internship experience at all since diploma dulu cut sem sampai sem 5 je. Ni degree baru nak intern la ni. Working experience? Takyah cakap ahh, takat part-time kejap-kejap macam tu ada lah. Lagiiiiiilah bertingket-tingket tahap ketakutan tu bila di tambah dengan takde sangat working experience. Aigoooo!


Eh padia? Geng intern? Haa takdak geng-geng kali ni. ai is lone ranger, ber-intern sorang diri. Takdak rezeki nak "berdua denganmu pasti lebih baik" sebab Farah dapat kampus Kota. Mulanya both of us plan nak intern sesama till jannah dan kami plan/discuss semua together-gether (even nak call pun duduk berdua, kena sama-sama ada) but end up with sorang dapat sana, sorang dapat sini. Ouh hah, lupa nak share, aku intern di UMK, Kampus Bachok, Farah pula di Pengkalan Chepa. I can't even get ma actual reason on kenapa aku pilih UMK tapi yang pasti sebab dah ada previous students records intern kat situ then kampus tu bukan dalam bandar then jauh dengan kesibukan kereta. Well it will be lotssssss of help untuk newbie driver (coward actually) macam aku ni dan, then yang terakhir adalah kerana jarak UMK boleh tahan dekat juga dengan rumah. Dekat takde dekat sebelah rumah tapi dalam 30 min juga la.


Ok, back to debaran intern.

So, question that been lingering in ma mind iz that "What should I do?". Sir Jeff pesan jangan main phone. K fine, aku totally aware pasal tu tapi tu belakang cerita. Sekarang ni nak habaq kat korang, aku duk terpikir-pikirkan benda-benda remeh setibanya aku di UMK Kampus Bachok tu pada hari pertama intern tuhh. Maksud aku macam, lagu mana nak masuk sana nanti? Mana nak cari parking keta, park kat pelawat ka staff ka? Kat mana nak cari blok pentadbiran? Nak lapor diri macam mana? Apa perlu bawak? Beg kena pakai handbag ka, pakai bagpack yang aku selalu duk bawak pi kelas tu tak boleh?

Yes, those kind of remeh-temeh questions guys. 

Aku punya perangai ni macam, sebelum buat something atau attend apa-apa program/event, aku akan menyusahkan diri aku dengan memikirkan benda yang remeh-temeh sampai tak tido malam. Tapi once aku dah berada kat sana, boleh je aku survive sorang diri. Cuma tu lahh, sebelum ada kat sana tuuuuuuu, syaiton ni sibuk je duk kacau kasi aku mikirin benda-benda kecik kayak gitu. Weirdo much kan? Anyway, wish me luck & #prayforinternshiphani gais. Semoga ada kerja yang depa dapat bagi untuk aku (even key-in data, taip surat, kemas file apa pun boleh!) dan semoga aku tak termenung je kat meja (itu pun kalau dapat meja) sebab takdak kerja. That's nono sangat dalam ber-intern ni. You know what I mean, apply untuk intern tapi duduk mereput kat meja je sebab takdak keja nak buat. Uish 6 bulan nak mereput macam tu je? Memang tak ;(


Eh lupa nak tanya, any tips untuk internship from those yang dah lepas azab intern? Tak kisah la pasal apa sekali pun, work etiquette, ways to interact between staff etc. Kalau-kalau ada, boleh share dak? Orang kata ilmu yang ada kena kongsi-kongsi. Hehehe. Pengalaman intern dari korang semua tu ilmu baru buat saya nanti tao.

Till then, Salam Alaykum!
*hugsss and kissesssss*

You Might Also Like

11 뚱

  1. Debaran nak intern tu memang... macam2 kite fikir. Tapi sebenarnya xde la menakutkan pon. First impression tu penting. Jangan mula2 masuk muka masam hehe. Anyway good luck

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hopefully so la kan, takde yang teruk-teruk dan menakutkan hehehe. Memang kena muka manissss je ni haha.

      Thanks btw :)

      Delete
  2. I was nervous to when I first began my internship but then somehow I survived lol.

    so will you :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. I guess that nervousness is normal tho. Keke. Inshaallah, hopefully boleh survive heee ;) Thanks!

      Delete
  3. wah bestnya dah mule internship. good luck awak! ^^

    ReplyDelete
  4. Sis takda pengalaman intern, terus kerja je. hehe. but for the tips surely no hal. Sentiasa berbaik dgn senior dan cungkil pengalaman kerja dorang. Neway gudluck!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi wowww terus keja, xde intern. Hehe. Ha'ah betul-betul, sekarang ni pun tengah berbaik-baik dengan staff sini, mana la tahu kan dapat knowledge baru dari dia org. Heee.

      Thanks for the tips! ;)

      Delete
  5. Good luck hani... Enjoy your internship moment beb.

    ReplyDelete

Big no for harsh words ^^ *throw hearts*
Arigato gozaimasu for the comment! *wink wink*