Tuesday, 24 January 2017

Internship calling be like, 
So hello from the other side, 
I must have called a thousand times.

Thanks but no thanks dear internship. Takyah nak tunggu kau call beribu kali pun takpe sebab lately memang duk teringat pasal internship je ni. This 1st of February will be my first day of internship, Insha Allah. So, let the nightmare begins. Ini bukan Nightmare Before Christmas, tapi Nightmare Before Internship. Serious tak tipu weh. Takut nak intern ni ha. Tahap takut tu sampai termimpi-mimpi malam tahu dak? For your information, I have no internship experience at all since diploma dulu cut sem sampai sem 5 je. Ni degree baru nak intern la ni. Working experience? Takyah cakap ahh, takat part-time kejap-kejap macam tu ada lah. Lagiiiiiilah bertingket-tingket tahap ketakutan tu bila di tambah dengan takde sangat working experience. Aigoooo!


Eh padia? Geng intern? Haa takdak geng-geng kali ni. ai is lone ranger, ber-intern sorang diri. Takdak rezeki nak "berdua denganmu pasti lebih baik" sebab Farah dapat kampus Kota. Mulanya both of us plan nak intern sesama till jannah dan kami plan/discuss semua together-gether (even nak call pun duduk berdua, kena sama-sama ada) but end up with sorang dapat sana, sorang dapat sini. Ouh hah, lupa nak share, aku intern di UMK, Kampus Bachok, Farah pula di Pengkalan Chepa. I can't even get ma actual reason on kenapa aku pilih UMK tapi yang pasti sebab dah ada previous students records intern kat situ then kampus tu bukan dalam bandar then jauh dengan kesibukan kereta. Well it will be lotssssss of help untuk newbie driver (coward actually) macam aku ni dan, then yang terakhir adalah kerana jarak UMK boleh tahan dekat juga dengan rumah. Dekat takde dekat sebelah rumah tapi dalam 30 min juga la.


Ok, back to debaran intern.

So, question that been lingering in ma mind iz that "What should I do?". Sir Jeff pesan jangan main phone. K fine, aku totally aware pasal tu tapi tu belakang cerita. Sekarang ni nak habaq kat korang, aku duk terpikir-pikirkan benda-benda remeh setibanya aku di UMK Kampus Bachok tu pada hari pertama intern tuhh. Maksud aku macam, lagu mana nak masuk sana nanti? Mana nak cari parking keta, park kat pelawat ka staff ka? Kat mana nak cari blok pentadbiran? Nak lapor diri macam mana? Apa perlu bawak? Beg kena pakai handbag ka, pakai bagpack yang aku selalu duk bawak pi kelas tu tak boleh?

Yes, those kind of remeh-temeh questions guys. 

Aku punya perangai ni macam, sebelum buat something atau attend apa-apa program/event, aku akan menyusahkan diri aku dengan memikirkan benda yang remeh-temeh sampai tak tido malam. Tapi once aku dah berada kat sana, boleh je aku survive sorang diri. Cuma tu lahh, sebelum ada kat sana tuuuuuuu, syaiton ni sibuk je duk kacau kasi aku mikirin benda-benda kecik kayak gitu. Weirdo much kan? Anyway, wish me luck & #prayforinternshiphani gais. Semoga ada kerja yang depa dapat bagi untuk aku (even key-in data, taip surat, kemas file apa pun boleh!) dan semoga aku tak termenung je kat meja (itu pun kalau dapat meja) sebab takdak kerja. That's nono sangat dalam ber-intern ni. You know what I mean, apply untuk intern tapi duduk mereput kat meja je sebab takdak keja nak buat. Uish 6 bulan nak mereput macam tu je? Memang tak ;(


Eh lupa nak tanya, any tips untuk internship from those yang dah lepas azab intern? Tak kisah la pasal apa sekali pun, work etiquette, ways to interact between staff etc. Kalau-kalau ada, boleh share dak? Orang kata ilmu yang ada kena kongsi-kongsi. Hehehe. Pengalaman intern dari korang semua tu ilmu baru buat saya nanti tao.

Till then, Salam Alaykum!
*hugsss and kissesssss*
Hey Hello Internship!
January 24, 2017

Hey Hello Internship!

Saturday, 14 January 2017

"KAMI: Kaban Ngutik"
29-30 Oktober 2016 (Sabtu & Ahad)
AsiaCamp, Kuala Kubu Bharu, Selangor

A big applause untuk IREC sebab berjaya anjurkan family day kali ini. Serious best weh! Lepas balik program, seminggu tak abeh habaq hang duk story pasal moment kat sana. Kadang tu sampai "rasa macam cerita, eh takpe lah cerita lagi dan lagi". Hah, sampai ke tahap tu. Mula tu serious bapak mak nenek ah malas nak join. Dalam kepala ini ligat duk cari alasan untuk taknak pergi program ini tapi entah macam mana boleh ter-rela hati tanpa sengaja nak pergi. It's not like takut dengan ugutan kekonon nak gantung result tapi aku pikir bila lagi weh nak merasa? Dah final year kut, sampai bila nak mereput tak nak join pape kan?

Design baju; injeong!

Our first day of Program Keluarga Mahasiswa IREC atau lebih dikenali sebagai program KAMI bermula dari hari Jumaat lagi sebenarnya. Jumaat malam kami mula berkumpul kat Dewan Seminar, Fakulti Pengurusan Maklumat untuk pembahagian kumpulan dan bas untuk gerak esok, pembahagian baju & barang amanah, create and demonstrate our group haka, dan briefing pasal aktiviti di sana nanti. Few days before Jumaat tu kami semua dah dimaklumkan mengenai kumpulan masing-masing thru group WhatsApp. Well, sekarang dah maju guys. Invite dan perkenal diri thru WhatsApp dulu then baru kenal face-to-face. Haha. As for my personal preference, aku rasa effective gak la buat macam tu rather than on d-day baru nak bahagi-bahagi kumpulan bagi. Thumbs up AJK!

Full house

Tekun semua duk dengar briefing haka

Sebab tema "kaban ngutik" maka logo bendera pun nak kena ngutik-ngutik sikit haha

Sabtu, 06:30 am kami diarahkan untuk berkumpul di ruang Gazebo Blok 1 then bertolak ke destinasi dalam 7 lebih kut. Ai dah lupa. Sampai sana, briefing sikit dari management AsiaCamp then here we go! First activity melibatkan perenang for each of group di mana mereka kena redah sungai untuk ambil hint dalam sungai tu ha. Our swimmer, Lannnnn! Haha. Ai is rasa terharu jap tengok dia orang penat lelah berenang jauh gila, dekat setengah jam juga ai and the geng tunggu. Sampai kita orang kena main game sat sementara tunggu mereka. Haha. Tak silap aku hint yang dapat tu penentu samada kita orang kena aktiviti Obstacle ataupun Water Floating. Semua group akan kena actually tapi depends samada kau kena yang mana dulu based on hint tu.

Berharap agar dapat masuk gambar & Alhamdulillah masukk! Haha

With Sarawakian ladies, Safa & Thirah

Yang sebelah kanan tu (Alya) baru kenal sehari tapi dah satu kepala

Warming up + haka sebelum mula aktiviti

Group kami kena water floating dulu. Yeayyyy! (Read with not-so-excited-tone). Masa sesi briefing, trainer ada suruh yang "tak berupaya" buat water floating untuk ke depan dan aku hampir tak join bila aku dengan yakinnya ke depan dengan Alya. Ingat boleh lepas macam tu je sekali trainer tanya kenapa tak nak join? Belum sempat yang lain jawab aku tanya, "Water floating ni macam mana?" Aku tak pernah buat water floating weh so kinda curious plus takut sikit la sebab depa kata dia akan lepaskan sorang-sorang untuk harung sungai. Gila tak takut? Bila trainer tu cakap, "Kami akan lepaskan awak group by group", aku tanya lagi, "sungai dalam tak?" and his expression kinda banyak-tanyalah-minah-ni tapi kena jawab juga sebab aku cakap aku nak join cuma nak tahu betul ke macam gossip-gossip liar yang diperkatakan dia orang ni. Bila dia cakap sungai tak dalam then lepas by group aku terus tukar direction untuk join water floating tanpa toleh kat Alya pun. G'bye Yaa! Haha.

Dalam perjalanan nak pi destinasi water floating tu tak yah cakap la, jantung aku sikit lagi nak jatuh. Tunggu masa sapa-sapa usik memang jatuh hancusss berderai ke tanah lah jawab dia. Sesampai je kat tempat tu, bukan jantung yang jatuh tapi air mata yang jatuh weh. Takut sampai ke tahap nak pusing balik tak kisah ahh sorang-sorang pun. Thanks to groupmate sebab bagi support moral semata tak nak member group yang penakut ni patah balik sesorang. Haha. But overall, dapat water floating dengan geng group was ma superb experience evahh. Rasa macam sweet gituh float dalam sungai satu group reramai siap boleh tutup mata hayati keindahan alam sat, berkenalan, ber-haka bagai. Double thumbs up kat Lan sebab jadi kita orang punya guardian in-case kami terlanggar batu, kayu masa tengah tido dalam air tu. Lol.

Air sungai laju tu punca aku hampir patah balik (bukan sebab takut okey)

Jejaka sarawak except Fitri yang tengah tak sabar nak turun sungai tu

Muka ai wayyyy to hot (read as cuak) that's why kena sembunyi sikit

Ai dah jalan dulu daa so takdak dalam gambar haha

Petang tu sepatutnya kami teruskan dengan Obstacle tapi hujan lebat punya pasal, terpaksa buat indoor game ja dengan trainer. Malamnya pula, lepas solat jemaah kat surau, ber-BBQ sakan sambil layan performance dari setiap group. Settle BBQ, ingat boleh balik dorm macam tu ja? Hell yeah nope. Aktiviti malam tu diteruskan dengan Night Walk gituhh. Benda ni takdak la seram mana sebab aku dah banyak kali join dari zaman sekolah tapi trainer punya pesanan tu buat semua jadi seram sejuk. It was the same location dengan laluan nak pi water floating tapi sebab keadaan gelap, level of cuak tu berganda and yeah, another superb exprience berjalan dalam gelap dengan geng Hyundai Elantra ni (nama group kami). Memanjang je duk potpet bila masuk hutan tu sebab trainer suruh talk to each other, nak halau binatang buas katanya. Setakat suruh bercakap tu, semol matter ah Encik. Benda kami selalu buat. Haha.

Nom nom nom nom

Ahad, 7:00 am. Pagi terakhir kat AsiaCamp dihavockan dengan denda pumping dari Dr. Ezza, luckily kami terlepas sebab ahli group dah cukup. Yeahh, high-five sikeeet Elantra. AJK pun kena sekali sebab tak silap by 7:00 am tu dah start aktiviti tapi masa tu semua baru nak berkumpul. Mana taknya, malam tu tido pukul 4 pagi gais lepas balik dari Night Walk, memang semua terlajak tido lah jawabnya. Lepas senam pagi tu, aktiviti yang tertangguh semalam disambung balik since hari pun nice ja tak hujan. Sapa buat Obstacle kelmarin tu kena buat Water Floating pula, dan sebaliknya. Group kita orang group ke-4 kena Obstacle lepas menang game Explorace. Pengalaman Obstacle? Wanjeon ohsemm mehh! Bila lagi nak merasa panjat tembok, guling atas padang, merangkak atas pasir, berendam dalam air kolam hijau sehijaunya kalau tak masa join program ini kan? Nak harap buat dengan rela hatinya memang sampai bila-bila lah kut tak merasa.

On the way nak jadi katak

Jjang, katak dan kami dah se-level

Lan punya posing sexxayy sangat, kena censored sikit lol

Sisturh-sisturh sado

Group kami kena guling juga tapi ini bukan kami lulz

Takziah dengan budak laki yang terpaksa tahan berat kami semata nak panjat bendalah ni

Elantra, "rilek ajeng"

By tengahari semua aktiviti dah settle then lepas bersiap semua kami ke Open Hall untuk majlis penutupan. Yup, end of program already. Penat but totally worth join program KAMI kali ini. Tersangatlah different dengan previous family day IREC. Precious memories tercipta bila kau boleh engage and interact dengan junior yang tak pernah kau kenal kat kampus. Semoga ukhuwah ini terus berkekalan. Gituhhhh ~ Buat mereka yang gelakkan kami (Part 6) yang join program KAMI kekonon loser sebab takutkan ugutan, nahh who's the real loser right now? Kau ke aku yang still nak berselingkar dalam selimut, do nothing instead of kenal ya coursemate with different sem? Aku tak kisah kau tak nak pi but please lah, tak yah nak loser-kan orang sangat. Macam Dr. Ezza cakap, jangan ingat kita ini Part 6, kita rasa layak untuk besar kepala, tunjuk lagak. Alright mates?

Family selfieeeee

Hampir-complete-family-portrait I (Dexter manaaaaa?)

Hampir-complete-family-portrait II (Dexter dah ada, Shakira lak manaaa?)

Finally, complete family potrait #teamhyundaielantra

Saranghaeyeongg Elantra walaupun dapat saguhati bhahaha

Keluarga Mahasiswa IREC

Thanks for the precious memories Elantra, I-Rec. Akan merindu saat dan kenangan KAMI again and again. Tengah update post ini pun boleh tersenyum sorang sebab ingat balik moment kat sana. Moment yang sangat memorable sebab kat sini lah kau akan berkenalan dan ber-ukhuwah dengan someone yang kau tak pernah kenal langsung especially dak-dak junior ni ha. Oh btw, sapa Sarawakians sini? Sure tahu ah kan apa maksud kaban ngutik. Haha. Till then, bai.

Salam Alaykum!
Program Keluarga Mahasiswa I-Rec @ AsiaCamp
January 14, 2017

Program Keluarga Mahasiswa I-Rec @ AsiaCamp

Thursday, 12 January 2017

Heyyyy Chubs!

I am not calling ya'lls Chubs guys, it is just ma fav line of Jung Joon-Hyung in Weightlifting Fairy Kim Bok Joo. Not only ma fav line only but other Swaggers & Fairies that addicted with this drama also. So yup, last Wednesday was the finale episode of WFKBJ. The drama end with a sweet and lovely scene. Oh gosh, what Imma gonna do on next Wed-Thursday? Aigoyaaa, 16 episodes wayy to short dear PD-nim. Why not 20 episodes? Ani, how bout never-ending-drama for Joon-Hyung and Bok-Joo? ㅋㅋㅋ Weightlifting Fairy Kim Bok Joo is a MBC drama, story about love and dreams of young athletes at Haneol Sports University; weightlifter Kim Bok-Joo and swimmer Jung Joon-Hyung.


Nam Joo-Hyuk as Jung Joon-Hyung

Lee Sung-Kyung as Kim Bok-Joo

Suuuwaaag Couple

Inspired by life of Jang Mi-Ran, South Korean Olympic weightlifter, WFKBJ is drama that totally different from the other kdramas and surely been love by fans all over the world. I would be highly recommended this drama tho since the story line of the drama kinda relaxing and doesn't have much conflict. I mean no conflict of chaebol families, second lead female who'd try to snatch the male lead etc. You don't have to worries also about the second lead syndrome since they don't have SL in this drama. Your whole time will be spamming and spazzing over JJH and KBJ only until the end of the drama. Worth to be watch. Plus Nam Joo-Hyuk and Lee Sung-Kyung acting wanjeon daebak! For some of fans that doubt on both of them taking a role as lead, you're wrong guys. Both of them did very well acted as Jung Joon-Hyung and Kim Bok-Joo. There are more and more reasons on why you need to watch this drama, read;


2nd fav line: "Hokshi, Messi johaseyo?"

Swag Squad

Jung Joon-Hyung & Tae-Kwan bromance

Swag Couple with Swag Squad

Weightlifting Fairy Kim Bok Joo is the second drama that I've felt sad to let it go after The Master's Sun. Maybe because I keep fangirling towards this drama over and over. Satisfied enough with this drama but yet still sad to see it end T_T. This drama basically tells that if you're young and it's time to excited about everything without afraid of anything because there's nothing to lose. Aigo, it's great to be youth nah. Is it 25 consider youth? Hmmmmm I don't think so. Lol, anyway be grateful of the people surround you and enjoy ya life dear youths!

"Age twenty-four, my youth. Although I'm still uneasy and nervous,  
I'm perfect, without needing anything else." 
- Kim Bok-Joo

Dear Dukkeobi, season 2 please 



Date for real la you two

When YG models in action

PD-nim, I know that the rating of the drama is not at our side but jaebal-yo make season 2 of WFKBJ uh? Like, we, Swaggers & Fairies (got this fandom name from Soompi Forum tho) want to know more about Seon-Ok and Tae-Kwan, uri Swag Couple life in Taereung or perhaps love-line for Nan-Hee? and most important is we want more and more lovey-dovey scene for our Swag Couple. Jaebal-yo PD-nim, Writer-nim ~ I don't even know if our wish will come true or not but hey Swaggers and Fairies let's work harder arasso? Go sign your petition for Season 2 of WFKBJ right now!

"Dear youths who are living the present, you're SWAG!" 
- Weightlifting Fairy Kim Bok Joo


Will be waiting for another drama project between NJH and LSK and please, as main lead again. Next drama to be fangirling of, Hwarang yo! Not a fans of the drama leads but let's just say that I'm watching the drama cuz of BTS's V. Lulz. Pardon for my broken English. Jangan kecam puhlez. Till then, g'night ya'lls *hugs and kisses*
통! | Weightlifting Fairy Kim Bok Joo
January 12, 2017

통! | Weightlifting Fairy Kim Bok Joo

Wednesday, 11 January 2017

Salam Alaykum!

Yo, I'm back. *playing Infinite's Back*. Miss me? Nope, yeah I knew it.

Be a final year student more like, "I need to forget my blog's life for awhile". Wait, not only blog meh. Few things yang aku rasa not related dengan PART 6 memang totally dilupakan dan diabaikan. Even my love life. Bahhh cakap macam ada love life padahal takdak pun. Haha. Sekarang ini aku dah pun secara rasminya memulakan kehidupan sebagai bibik di rumah, it's time for me untuk rujuk balik dengan blog ni. Dah lama sangat gantung tak bertali. Insha Allah akan update some of my precious moment (read as cerita-cerita basi) happened during ma final year at UiTM Puncak Perdana.

Talk about sweet little things, here some majimag memories from them to me and also from me to them. Thanks a lot! It hurts to realize that we're finally apart each other lepas 6 sem going through a lot of things together. Bila jumpa semua untuk kali terakhir tu, boleh gelak-gelak lagi tapi once sorang dah mula "maafkan segala salah silap" mulalah air mata ni laju je turun. Ai bukan spesis mudah touching tapi faktor umur mungkin ai jadi cepat sensitip. Haha. Tipu lah kan kalau takde tersakit hati, termarah tak sengaja bila buat assignment sesama tu. Kira0-0 ah okay?





p/s: Watermark gambar bertukar lagi. Sabar je lah weh. Haha.
Sweet Little Things
January 11, 2017

Sweet Little Things