Tuesday, 17 October 2017

Salam Alaykum  ❤️

So 2 days ago, I received call from Pusat Bahasa PT, asking for the confirmation date for 2nd interview session. I applied for Admin Assistant (cum Customer Service) last September and I've been there for interview on last Wednesday. I've prepared a lot regarding responsibility of admin assistant, customer services and little bit of my experiences during my internship at UMK but then the interviewer offers me for the post of English Teacher. Like, what? Jeongmal? Even during the interview session, I with no doubt made mistakes while talking to him (because from the moment I enter the room, interviewer tu speaking dari mula sampai habis interview baq hang) and yet he still offers me to be a English Teacher.

Wae?

He (I forgot to ask for his name, ampun maaf En. Interviewer) said that, I can try even I'm not good in English because it can be a process of learning and as to polish our English also. Lagipun dia cakap English untuk Primary School je pun, kalau untuk Secondary School biasanya dia akan suruh mereka yang ada background Education/Tesl etc. For a moment I thought that yeah why not? Let's give it a try first! Rezeki noks, takkan nak tolak mati-mati tanpa mencuba dulu kan? English iolls pun berkarat sangat dah sekarang ni even back then when I was SPM, I'm one of the students in the target group for A in English. Ridiculous much right? How come this blogger that writes in broken English but once was among the targeted students. That was 8 years ago. Even besi pun boleh berkarat kalau tak dijaga elok-elok, inikan English. Maybe become a English Teacher (walaupun mengajor dak-dak sekolah rendah je pun) can be a medium to improve my English.

"Great things happen to those who don't stop believing, trying, learning and being grateful." - 
Roy T. Bennet (The Light in the Heart)

But, let's not congratulating me for finally getting a job yet because the call that I received was actually to confirm date for mock-teaching. Yup, I need to do the mock teaching first. The interviewer said that, they need to see first either I'm capable to teach or not. Honestly guys, I don't have any experience in teaching. But it's okay coz from this offer (even though I still didn't pass the mock teaching yet), I learnt that never stop trying in whatever you're doing even it's the new thing for you, never be ashamed of yourself and most important is never stop learning!

*playing PD101's Never*

I think that as for mock teaching this Friday, I'll act like I'm doing a presentation lol. So anything, will be update later either I'm pass with the mock teaching or not. Ouh ya, him-nae is something like fighting in Korean Language so yeah, let's fighting Teacher Hani. Eh berangan. Mock teaching pun belum tentu lepas lagi. Hahaha.

Pray for me ya! Till then, Assalamualaikum 💋
Him-Nae 💪
October 17, 2017

Him-Nae 💪

Wednesday, 11 October 2017

Salam Alaykum  ❤️

Job hunter, job hunting, job seeking, just name it gais. Anything related to jobs application, its all mine. Been officially become one of not-so-certified job hunter starting on last July 2017 (after finished my internship and viva). Life as a penganggur ini memang No-Jam tahu dak? Like, you can't even buy anything you want for yourself or for others, you can't lepak/hangout freely cuz it will be costly (duit minyak kereta, duit nak makan etc) and the worst thing is you can't even help you parents by giving them duit belanja or buy some groceries.

When you become one of those people who are jobless, it is common thing bila WhatsApp-ing with chingu-deul then we talked about "bila nak dapat kerja bla bla bla". Dari situ dah jadi macam habit pula, merungut itu, merungut ini. Astagfirullahalazim. Then I realized that, tak percaya dengan rezeki Allah ke sampai selalu sangat merungut ni? Now, I know that, kau merungut lebih pun takde guna kalau Allah kata rezeki kerja kau lambat sikit dari orang lain. The most important is;

Pray, believe and wait.

Allah know what's the best for us, so yeah why should we complain like every day and every hour?

😘😘😘
Sorry for being such a chipsmore blogger. Kejap ada lepas tu lama menghilang baru nak ada balik. Hahaha. Serious habaq, blogging kena ada mood walaupun kau ada banyak cerita nak share.
Jobless
October 11, 2017

Jobless

Tuesday, 19 September 2017

Salam Alaykum  ❤️

Major throwback when I was with le Kak Jemah(s) & Abe Mat(s) for hiking and BBQ at Bukit Keluang. It was successful and well-planned trip and Alhamdulillah we're managed to avoid "disana sembang, disini sembang" punya trip. Special credit goes to mastermind of the trip, Dijah for planned and arranged everything from A-Z. Eh dah kenapa tetiba speaking pula? Ha rilek-rilek sekali sekala nak asah BI apa salahnya kan walaupun sah-sah berterabur plus broken. Jangan malu mencuba! Gituuuuw.

Siapa pula Kak Jemah(s) & Abe Mat(s) ini? Haa kat sini bermula cerita. Plan asal antara kami geng bujang yang terdiri dari ex-internship trainee, ex-sl1m trainee(s) dan juga PSH kat Pejabat Pendaftar, UMK je tapi entah macam mana, yang ni ajak kawan dia, yang tu pun ajak kawan dia, ajak, ajak dan ajak lagi so end up total kesemua ahli yang join dalam 20 orang where most of them adalah sl1m trainees kat BKPK, Keselamatan, Bakat, HEP, library ada dak hah? Lupa. Mula-mula tu memang lah macam entah siapa-siapa la dia orang ni kan tapi Alhamdulillah, depa ni semua havoc. Senang cerita, boleh masuk geng.



Perancangan asal kena gerak jam 7:00 am dari lokasi masing-masing tapi as usual, team Kak Jemahs memang lambat sampai dan team Abe Mats sampai sharp sebagaimana yang dijanji iaitu kol 8:00-9:00 am dah kena berkumpul kat kaki Bukit Keluang. Kak Jemahs? Kol 9:30 am baru sampai pintu masuk Bukit Keluang uolls. Hahaha. Abe Mats sekalian kena paham, kami bangun pagi pack makanan lagi, punggah barang, ayam, arang semua tu masuk kereta, pick up passengers lagi lepas tu tunggu orang tu, tunggu orang ni sebab yang tahu jalannya sorang je makanya berkonvoi lah kami hari tu hahaha and do take note that this is my first trip drive jauh.

Biso khea tu? Boleh bawok keto g Besut dohh. Tok lamo boleh g luar pado Kelate doh la. Hahaha. (Take note sekali lagi yang aku ni driver penakut + newbie jadi boleh drive jauh ni kira satu improvement besorrr doh tu hahaha) *loserrrr*

Sesampai je Kak Jemahs kat sana, team hiking teruskan dia orang punya misi panjat bukit dan team BBQ pun mula bakoor arang. Iolls sepatutnya hiking sekali tapi sebab nengok Dijah dengan Din je yang duk set-up nak bakor ayam, maka iolls dengan Kak Yana (tetiba) volunteer untuk join team bakorrr ayam. Next time Insya Allah, kita naik ye! Kali ni kita make sure kol 7 dah gerak dari rumah so that boleh sampai awal. Hahaha







Oh ya! Kenapa trip ni aku letak as 1.0? Sebab menurut Cik Nin (one of havoc Kak Jemahs and please noted that dia yang bagi title "Kak Jemahs & Abe Mats" tu) nanti akan ada 2.0, 3.0 dan mungkin kali ini ke pulau puloook lah kot. Udoh-udoh ler tu hiking Bukit Keluang + Banana Boat, ke Pulau la pulok kali ni. Ye dok? One thing aku suka dengan dia orang ni, bila dia orang kata nak pi mana-mana, nak keluar mana-mana memang dia orang set sampai jadi. Tambah lagi bila ada sorang-dua yang high-spirit, maka yang lain ni automatic jadi bersemangat jugak.

Alhamdulillah also for this ukhuwah sebab tak tersangka awkward relationship masa first time jumpa sesama sendiri semua boleh berakhir dengan hubungan rapat sampai boleh keluar lepak, jalan-jalan, bbq, hiking bagai ni. Semoga silaturahim dan ukhuwah ini berkekalan, Insya Allah!





Abe Mats lost interest doh sebab terpaksa turutkan Kak Jemahs bergambar


😘😘😘

p/s: Hakak wayy tooooo lazy to put watermark so yeah no watermark on the pictures. Early warning, mungkin gambar-gambar for next post blog pun takkan hado watermark. OMG malas okayy nak edit letak watermark hahaha
Trip Kak Jemahs & Abe Mats 1.0 | Bukit Keluang
September 19, 2017

Trip Kak Jemahs & Abe Mats 1.0 | Bukit Keluang

Sunday, 20 August 2017


*waiting for some new ideas for this post (cuz it is belated already) and IU's Palette on the song playlist right now*

...
...
...
...

Salam Alaykum  ❤️

First of all, hi blog world and hi bloggers! It's been awhile right? Last updated with new post was on 28.7.2017, ya ampun kalau Instagram atau Twitter ini dah lama orang unfollow sebab tak hupdate *tepuk dahi*. Entah kenapa, mood nak update tak datang-datang walaupun berlambak cerita nak share. Nak kata busy, tak hado kerja pun, mereput kat rumah je ever since balik dari viva hari tu. Now bila rasa rindu tu datang, aku gigihkan juga pikir ayat karangan untuk new post kali ni.

OMG 25. Yes, I'm turned 25 already guys. Tua much? Heol, umur dalam IC je tua, umur ikut mental dan fizikal muda lagi baq hang! Haha. Thanks for all the wishes yeorobun! It means a lot for me no matter what squad you're in. I mean, you know these kind of squads like the Facebook-birthday-notification squad, the saw-my-post-on-Instagram-then-suddenly-you-remembered-it's-my-birthday squad, the i-wish-cuz-i-saw-someone-wish-on-her-Facebook-wall squad, the copy-paste-wishes-on-WhatsApp squad and many more. Dasi hanbeon, kamshaminda! How I wish if I could pluck stars from the sky bagi sorang satu kat hangpa semua. *playing Bolbbalgan4's Galaxy*

Eh, bagi stars buat apa? Hermmm nanti boleh tampal kat dinding bilik kot. Bila tutup lampu, nanti dia menyala. Omg, ilmu sesat tang mana ni? Gosh *run*

That's it for now. Ada masa or to be exact ada mood aku kembali lagi dengan cerita-cerita basi yang dah lama nak share tapi tak kesampaian gara-gara mood. Duhhh, salahkan mood lagi. Haish. 

K bai!
OMG 25
August 20, 2017

OMG 25

Thursday, 27 July 2017

Salam Alaykum  ❤️

Cuti sekolah bakal menyusul, plan percutian macam mana, dah ada ke belum? Kalau takda, meh rancang sekarang juga! Alang-alang hari ini weekend (for those yang weekend Jumaat & Sabtu laa, yang weekend Sabtu & Ahad pun boleh juga), apa kata open table bincang nak bercuti ke mana. Tak syiokk la cuti-cuti pun mereput kat rumah je kan. As for me, kita orang plan nak ke Tasik Kenyik, percutian dengan bermalam atas bot rumah. Sounds like percutian nak lari dari kebingitan bandar gituh.

Nak bercuti ini tak perlu sampai ke luar negara pun, dalam Malaysia ini aje dah beriban (it's beribu actually) tempat boleh kita lawati. Nak cakap lebih pasal percutian ini pun iolls tak reti sangat sebab iolls sendiri kalau melawat negeri mana-mana pun kejap-kejap je. Latest pi luar negeri (ceh acah macam ke luar negara pulak) pun kat Johor Bharu masa trip untuk Program Semarak Bahasa kat Plaza Angsana. Haa cakap pasal JB ni, apa kata korang pilih JB sebagai salah satu lokasi percutian keluarga mahupun geng-geng rapat since kat JB snendiri ada banyak tempat yang boleh korang lawati contoh; Legoland, Hello Kitty Town & The Little Big Club, Johor Premium Outlets dan banyak lagi lahhh. For those yang rasa nak bercuti ke JB, let me help you by listing all the best hotels for your accommodation at JB nanti!

The Legoland Malaysia Resort

Legoland ini gais, rasanya tempat wajib pi kot kalau korang dah ada kat Johor Bharu. Even I yang student degree level ini pun lecturer still bawak pi juga lepas program kat Plaza Angsana hari tu. Dah terlajak ada kat Legoland tu, kalau rasa nak menginap di The Legoland Malaysia Resort pun cun sangat! Bersesuaian dengan pencalonan salah satu the top 10 best Johor Bahru Hotel online yang sesuai untuk holiday, The Legoland Malaysia Resort menyediakan bilik-bilik yang mempunyai hiasan dengan tema-tema tertentu related to lego and kids animation stories. Ouh ya, The Legoland Malaysia Resort also provide to you outdoor swimming pool and let's not forget, swimming pool for kids also! *insert emoticon duk berenang*



KSL Hotel & Resort

Kaki shopping? Kaki makan? Haa jangan risau sebab ada lagi hotel yang bersesuaian dengan anda di mana hotel ini terletak tidak jauh dari pusat bandar JB and it is surely the best choice for you! Untuk makluman korang juga, hotel ini turut berada berhampiran dengan Dignostic Centre, Pusat Perubatan Century dan juga Specialist Women Hospital. Hah, kemudahan ada kiri kana gais. Masa google-ing pasal hotel ini, ada satu benda which is grab my attention yakni terdapat taman tema dinosaur di tingkat 7 KSL Hotel & Resort ini and guess what? Entrace fee is FREE! Yang pi bercuti bawak anak-anak, atuk-nenek, makcik-pakcik, sepupu-sepapat, semua boleh bawak depa pi taman tema ni tao. Confirm terhibur!



Aish, sis pula yang rasa excited nak pi hotel ni. Lol.

Okay next.

Trader Hotel Puteri Harbour

Trader Hotel Puteri Harbour is another hotel which is also located at pusat bandar of JB. Nope guys, not that Pearl Harbor okayyy? Nak cari hotel yang sesuai ini kadang bukan sebab datang bercuti je, boleh jadi sebab urusan kerja mahupun urusan perniagaan and even datang bercuti dengan keluarga sekali pun, Trader Hotel Puteri Harbour yang terletak di Gelang Patah ini juga adalah hotel yang bersesuaian sebab terletak berhampiran Puteri Harbour Theme Park, Sanrio Hello Kitty Town & The Little Big Club. Not interesting much? Haa kalau gitu korang boleh juga pi jalan-jalan kat Legoland dan juga Johor Premium Outlets sebab compared to other hotels, hotel ini lebih dekat dengan dua tempat tersebut. Selain itu juga, korang jangan risau sebab tempat penginap terbaik di JB ini juga turut menyediakan perkhidmatan lain seperti pusat perniagaan, restoran, layanan bilik, peti deposit keselamatan dan bar. Ha menarik tak?



Hotel Mutiara Johor Bahru

Nak menginap di salah sebuah hotel yang merupakan one of the top 10 best Johor Bahru Hotel online? Kalau macam tu Hotel Mutiara Johor Bahru is the best choice! Hotel in terletak di Taman Century, Johor Bahru serta berdekatan dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Senai dan tambak ke Singapura. Lepas settle check in, sambil tunggu next plan nak ke mana, korang boleh turun pi lepak luuu kat Holiday Plaza, sebuah shopping mall di JB yang terkenal dengan jualan pelbagai jenis DVD dan CD game. Kot-kot la nak cari CD game FIFA ke kannn. Eh kenapa perlu FIFA? K, whatever. Kalau korang nak tahu, hotel ini merupakan hotel yang telah berusia lebih daripada 30 tahun tetapi...Jangan dipandang remeh dengan umurnya sebab kesemua bilik-bilik hotel ini telah diubahsuai semula pada tahun 2010. Haruslah ikut trend semasa kann. Setiap bilik hotel ini juga dilengkapi dengan pelbagai kemudahan buat pelanggannya seperti peti keselamatan, bar mini, peti sejuk, hair dryer, aircond dan banyak lagi. Hotel Mutiara totally the best and safest choice kalau korang nak bilik yang besar, cantik dan bersih.



Hotel Thistle Johor Bahru

Kalau dah pergi Johor Bahru, rasanya tak salah kalau dalam plan tu selitkan slot untuk pi jalan-jalan ke Singapura. Kalau dah ada dalam plan, okayy cun sebab Hotel Thistle terletak di pusat bandar dan hanya beberapa minit saja dari Singapura. Wahh bestnya! Can I fly to JB right now? Check in Hotel Thistle, lepas tu pi jalan-jalan Singapura. Okay berangan je boleh la. Hahaha. Hotel Thistle is a hotel that comes with modern concept dan juga tersedia banyak kemudahan seperti Health Club, tennis court, swimming pool dan lain-lain lagi. Tak cukup? Jangan risau, ada lagi ni sebab hotel ini juga ada banyak lagi kemudahan seperti perkhidmatan berurut, sauna, kolam pusaran dan rawatan spa. Dah penat-penat balik dari Singapura tu, nanti balik hotel boleh buat spa ke, berurut ke kan. Tak pun yang merasa nak hilangkan penat dengan main golf pun boleh sebab hotel ini berdekat dengan lapangan golf. Ha lagi satu, for those yang suka layan perasaan tengok pemandangan cantik bila bangun pagi, korang boleh request bilik yang menghadap Selat Johor sebab ada di antara bilik hotel ini menghadap ke Selat Johor.



Amacam sisturh dan burh sekalian? Rambang mata tak? Iolls yang dah ada plan untuk bercuti ini pun rambang mata, inikan uolls yang tak merancang lagi. So apa lagi, rancan percutian anda sekarang! Selain rancang bajet, tempat penginapan pun korang perlu book awal-awal, jangan nanti sampai sana baru nak book tau! Ingat, bukan anda je yang bercuti, orang lain pun nak bercuti sama. Karang tak pasal-pasal ada yang tido dalam kereta mahupun masjid. Tak nak la bercuti macam tu kannn. Nak senang lagi, boleh visit Traveloka untuk sebarang penempah bagi hotel dan juga penerbangan. So yeah, that's all from me. Hope that list of these hotels will give a lot of help for you guys yang mana merancang nak bercuti ke JB nanti. Plan your trip, have fun and enjoy your trip!

Till then, Assalamualaikum :)




p/s: All of the pictures were taken from Mr. Google. All credit goes to the owner of the pictures. Kamsahamnida-yong :)
Hotel Pilihan Hati di Johor Bahru | Traveloka
July 27, 2017

Hotel Pilihan Hati di Johor Bahru | Traveloka

Saturday, 22 July 2017

*Whispering* Viva la vida is actually song from Coldplay and totally not related at all with my viva story that I'm going to share or even not related also with Dato' Vida punya "living la vidaa~". It just that, urghhh I ain't got no proper title for this post so yeah, I'm using Coldplay's song title as my post title since there's word viva right there lol.

Ok whatever.

Salam Alaykum  ❤️

So yup, Alhamdulillah, officially ended my status of degree-ians student. Seronok dak? Hahahahahah TAK sebab kau bakal tanam anggur untuk tempoh yang kau sendiri tak pasti. To be more exact, official un-employment lol sadisnya. By the way, kalau ada bloggers dalam ini tahu mana-mana kerja kosong, please tolong help inform iolls okayyy. Boleh komen, atau pun emel je kat iolls (email address ada kat tepi belah kanan tu okayy?).


Mula tu decide nak pi Shah Alam sehari sebelum present. Berlagak kan? Orang lain seminggu sebelum dah pi incase nak tunjuk report ke apa kan kat SV. Pikir punya pikir okay lah, since present hari Jumaat, aku pi Selasa malam. Sesampai di Shah Alam, lepas menunggu bas rapid dekat sejam noks dari 6am-7am, aku dengan Farah terus check-in Surau Kolej Jasmine dulu sebab nak solat subuh (yes, subuh America dahh gara menunggu bas rapid). Settle Subuh, kita orang wat lek wat peace dulu dalam surau sambil siapkan report sikit (sebab janji dengan Sir WAM nak tunjuk by 10am lulz).

Dalam duk buat report tu, acah-acah WhatsApp sir tanya available tak pukul 10am? Ingat dah boleh rehat kejap (cuz that time baru 9am) sekali sir replied, "Ye, now". Maka kalut lah deknon berdua bersiap dengan report tunggang-langgang lagi hah sekali bila tunjuk kat sir, dia suruh proceed je dengan apa yang kita orang buat ni. Sempoi sehhh, harapnya markah pun sempoi gak sir ye. Hahaha. Settle jumpa sir, dah soal selidik segala benda pasal Jumaat ni, kita orang blah nak pi register kolej pula. Fyi hadik-hadik yang bakal ber-viva, hampa bole menyewa kat Kolej Jasmine dengan kadar RM7.50 sehari. Itu pun kalo nak menetap secara halal lah, kalau nak secara haram ada je rumah-rumah kosong sebab biasa viva students mostly dah habis paper & dah balik. Spot-check ke kantoi ke apa, pandai-pandai lah tanggung. Haha.

Kalau rasa nak menetap secara halal, boleh contact pihak kolej, nanti dia orang akan minta korang emelkan surat permohonan. Sampai kolej, check nama ada ke tidok. Kalau ada boleh check-in, kalau takdak pun jangan risau nanti boleh check-in juga janji dah settle bayar semua.

So, seharian hari Rabu tu sesampainya di Shah Alam memang non-stop tak rehat. Pagi jumpa sir, settle kolej semua bagai then by tengahari baru boleh dapat bilik dari pihak kolej. Duhh jangan ditanya kenapa lama naww baru dapat bilik, stress ai pikir balik. After Zuhur baru nak gear-up untuk siapkan sikit lagi report dan check mana patut dengan yang lain sampailah ke Subuh. 

Rainy night + people with zero common sense + Shah Alam + merempat

Disebabkan sir dah arahkan nak suruh hantar report pada hari presentation tu jugak, which is JUMAAT, pagi Khamis tu kita orang siap-siap untuk keluar print report. Sewa kereta 12 jam, dengan harapan pagi boleh tinggal report lama sikit kat Xpert Printing, petang amek supaya dapat murah compared to harga ambil dalam masa sejam. Dalam kita orang tengah lepak kat McD sebab nak breakfast sambil final check on our report sekali dapat surprise pula dari sir. Ouchhh sweet dak sir, nak surprise-surprise pula bagai.

Kanan tu 2nd suprsei dari sir pula. Dah hantar report tapi boleh dia tanya "mana report?" lol sir

Wanjeon.
Jinja.
Jeongmal.
Heol.
Daebak.
*insert Ong Seongwoo reaction*

That's my reaction bila dapat WhatsApp dari sir. I guess that you won't find any of viva experience just like me tho. Ye lahhh, presentation supposed to be on Friday, 14th July tapi end up presented on 13th July. Dah lah hari tu nak present, hari tu juga inform. Bukan kata inform sehari sebelum, tapi beberapa jam sebelum. Nasib baik tak ada sakit jantung weyy kalau idok ada yang present dalam ward nanti. Chaos gila weh terus pack barang, laptop tu lupa nak switch off terus flip screen macam tu ja sebab kalut nak balik Puncak siapkan slide. Sampai je kat kolej, aku dengan Farah dah buat hal sendiri hadap laptop buat slide, soalan pun sendiri tanya, sendiri jawab. Kalau jawab sekali pun, tak sempat-sempat nak pusing hadap muka, jawab sambil hadap laptop je. Huru-hara tapi Alhamdulillah, everything went smoothly (I guess?).

Hours before surprise news from sir (Part I)

Hours before surprise news from sir (Part II)

By 1:30pm, kita orang mula dengan presentation and since I'm the first presenter, for sure, banyak gila soalan dari Sir tapi nasib baik juga la still boleh jawab walaupun kadang tu hentam jawab in standard Malay. Last-last tu end up by answered those questions in Kelate Malay since my supervisor also from Kelate meh. One of question from Sir yang pada aku memang memberi kesan juga la bila nak jawab tu (kesan sedih mungkin?)

"Did they appreciate you or give a token of appreciation for your as a records management student in there? Did they see the valued of having records management students in their organization?"

Jawapan dia biarlah kami yang dalam BK masa presentation tu je yang tahu. One thing for sure, hati mesti mahu ikhlas dan jangan sedih bila kau berkejar sana sini buat itu ini, terbongkok-bongkok angkat, susun fail tapi di mata dia orang, kita di assume sebagai "tak busy, takde kerja". Dear practical students, pesan hakak, bila jadi macam ni kat hampa, kalau ditawarkan kerja, that's good for you tapi kalau tak, ikhlas, redha dan halalkan je la wey.

Berdebar Allah je tahu sampai kat seat takdak orang pun nak tengok juga

Cuz I've done with mine hohoho

It's hohohoreayyy bila ketiga-tiga dari kami dah selesai present dan Alhamdulillah, dapat positive feedback la juga dari sir dengan tugas-tugas yang aku jalankan kat sana. Tang appreciate ke tidok tu kita tolak tepi la janji tak affect ai punya markah. It's a wrap bahagian present tapi print reportnya idok lagi. Aku dengan Farah dengan decide nak print Jumaat sebab malas nak rushing memandangkan time tu dah 3:00pm something, kereta pula nak kena hantar pukul 8:00pm. So, pagi Jumaat tu kita orang pi print kat Expert and guess what, most of customer dalam tu students yang tengah nak print report industrial training. Haha. Jangan disangka ekau sorang je yang viva, orang lain pun sama okayy. Makanya, nasihat sis, nak print sana pi awal-awal sebab nak berebut PC, duit sediakan awal-awal okayyy! Jangan nak buat alasan tak cukup duit ke apa sebab korang kena simpan duit untuk bendalah ni. Kalau aku sendiri, aku simpan tepi RM100 untuk bahagian printing sahaja tapi Alhamdulillah total print habis dalam RM60 je. 

Baki duit tu nanti nak buat apa? Pi makan-makan la weyyyy sebab present dah, report pun dahh siap print. Hahaha.

RM60~anyeong~~

Partyyyy!

Izinkan sis melantak dulu lepas kalut dengan viva

So here it is, difficult journey of 3years and half as degree student finally come to an end. Sedih? Of course sebab kau bakal jobless, moneyless dan banyak lagi less. Upcoming plan? Nahh I don't know, rasa macam nak join kelas baking tapi tak usha lagi kat mana ada kelas baking area KB ni. As for now, bagi ai rilek kejap dalam sebulan mungkin? Hahaha melampau. Tapi tuhh ahh, ingat nak tunggu final result keluar dulu, baru nak apply kerja dengan bersungguh-sungguh. Yang sekarang ni duk tengok, apply gitu-gitu je. Eh ada ke apply kerja "gitu-gitu je" hahaha.

Anyway, thanks a lot Sir Wan Abdul Malek aka Sir WAM. Sorry for being not-so-active supervisee and thank you for your advice. Insha Allah, kalau ada rezek kerja bagi saya luar dari Kelate, akan saya datang kat sir untuk buktikan saya dah sahut cabaran sir tu. Tapi kalau kata rezeki saya kat Kelate juga, nanti saya datang juga kat sir tapi datang jemput kenduri la bukan datang open table pasal cabaran tu. Hahaha.

Thanks for 3years and half, Faculty of Information Management | UiTM Puncak Perdana



p/s: VIVA usually presentation where you will presenting your research topic (degree/master) tapi bagi Faculty IM ni, VIVA tu stand for presentation untuk kau punya report Industrial Training. Haha. 
Internship | Viva La Vida
July 22, 2017

Internship | Viva La Vida

Wednesday, 19 July 2017

Being taken for granted for sure is NOT a positive thing to be experience. It's more like, makin membuatkan diri kau stress sebab kau terpaksa siapkan kerja orang lain ada lah. It's a common thing for student practical atau individu yang tengah jalani job training (eg SL1M trainees) bila people take you for granted. Kalau datang 4-5 orang bagi arahan suruh buat itu ini dalam satu masa tu dahhh tersangat biasa. Kadang tu kau sendiri tak menang tangan dan tak tahu kerja mana yang perlu didahulukan. Lecturers, university's supervisor memang ada pesan, "Jangan merungut, jangan cepat melatah kalau orang bagi kerja buat je" tapi macam mana tak melatah kalau dah personal matters pun kau nak harapkan student practical/trainees untuk buat?

Kita orang, practical students/trainees mungkin tak ada kerja di mata anda sebab tak ada tugas hakiki bagi kami tapi tak bermakna kau boleh arahkan kami sesuka hati. Kalau kerja-kerja yang anda arahkan tu related to our works/daily tasks, it's okay tho tapi once melibatkan personal matters yang kau sendiri patut urus, jadahnya weh? Big bos sangat kau sampai nak suruh orang photostat kau punya IC yang kau nak gunakan untuk buat pinjaman? If you're reading this bro, LIKE SERIOUSLY BRO!? Sebelum ini kau suruh kami buat itu ini, even simpankan fail yang kau sendiri ambil pun kami takdak bunyi lah bro tapi ini dah macam PA kau pulak ye nak kena photostat scan IC KAU bagai.

Jangan sebab kami diamkan aje, tak melawan, kau boleh tindas kami. Tahap kesabaran manusia ada limit. Kalau dah hari-hari kena suruh macam ni, kau rasa siapa je yang takkan meletup? Bukan takat practical students/trainees lah, staff tetap pun boleh meletup weh. Ya, mungkin kami ini practical student/trainee je pun, tak ada kerja tetap lagi tapi jangan sebab kau dah bergaji walaupun sambilan, kau rasa besar kepala boleh tindas kami buat itu ini. Semua orang ada scope kerja, semua orang busy tapi kenapa orang lain boleh siapkan kerja but not you? Iolls boleh settle kerja iolls walaupun selalu buat last minute 🙊(Haaa amboi berlagak naw lah Hani Musfirah!).


Let's pray for him and also let's pray for upcoming practical students/trainees *sigh
Take for Granted
July 19, 2017

Take for Granted

Tuesday, 18 July 2017

Salam Alaykum  ❤️

So, having a date so that all of us can talk as much as we can is a MUST for our gang. Tak kisah lah berenam, berlima, berempat, bertiga mahupun berdua, janji boleh keluar date or to be exact keluar lepak. Been "perap" this story since 9th Syawal lagi sebenarnya tapi tak berkesempatan nak publish. Lupa deknonnn. It supposed to be date for four of us (Me, Mektin, Mekya & Saroh) but turned out that dua orang je yang keluar hari tu. Mekya with her cirit-story while Saroh with; suami-aku-tetiba-ajak-beli-peti-kang-kalau-tak-ikut-dia-takkan-beli-next-time story.

Our location of date dangyeonhaji Aeon Mall, Kota Bharu. Well, Mektin was superd craving for Black Canyon's tomyam so there we go, Black Canyon as our choice! Sesampai je AM terus cari BC uolls, kau hado? Hahaha. Faktor kebulur tu dah tahap melampaui batas sebab dah lunch-hour dah pun time tu. How's BC punya makanan? Nice mehhh, kena dengan tekak orang kata. Haha. The condition of restaurant iz tip top, the foods and drinks also tip top. Harga pun not so mahal, not so murah. Bagi aku, standard plus satisfied much dengan rasa makanan dan minuman. Sape yang nak merasa makanan yang mostly tomyam-based, highly recommended untuk try kat sini!



TLG's Date | Black Canyon
July 18, 2017

TLG's Date | Black Canyon

Tuesday, 4 July 2017

Salam Alaykum  ❤️

Bon appetit everyone! Kerabu maggi ini sebenarnya dalam bulan puasa ritu lagi merasa nak buat tapi tak terbuat-buat sudahnya pi makan kat kedai colek jah. Maggi siam yang digunakan untuk buat kerabu maggi ni susah sikit nak dapat, kena pi cari kat Pasar Besar Siti Khadijah sana baru ada. Iolls cuti kerja  hari tu pun memang betul-betul rapat sampai nak dekat raya, so tak sempat nak cari maggi ni. Pagi kelmarin aku secara tak rasminya jadi assistant Kak Ina sebab dia nak beli barang-barang kiriman orang KL so yeap aku pun apa lagi, cilok (berbayar okay bukan cilok curi lol) 1 pek maggi siam.


Mula tu ingat nak cari bahan selengkapnya dulu baru buat tapi si bongsu dah bising asyik duk tanya bila nak buat kerabu maggi. Petang tadi jenguk peti ais tengok apa yang ada so here it is! Kerabu maggi yang so-so je lah. Tak setanding hakak-hakak dan abang-abang yang pro bab masak-memasak ni. Kehkeh. Bahan utama yang digunakan or to be exact bahan yang ada dalam peti;

1) Udang & Sosej (As for sosej, I galakkan guna ayam punya sebab tadi aku guna daging, a bit salty so tak enak la sikit nak telan. Itu pun nasib baik maggi tak masin kalu tak, mahu masuk ward sebab naik darah)

2) Kubis Bulat & lain-lain sayuran lagi untuk memeriahkan lauk-pauk. (Yang kubis ni pulak, I galakkan guna kubis jepun. No exact reason, it just that, I love kubis jepun rather than kubis bulat kalau nak dimasukkan dalam kerabu maggi).

3) Bahan seterusnya tu Maggi Siam, lada, daun bawang/daun sup, sos ikan & asam limau. Untuk last two ingredients yang aku mention tu terpulang nak letak ke tak sebab ada setengah orang tak letak, serbuk maggi tu sendiri more than enough for them. Terpulang okayyy!

The bahanssss

As for first trial, not bad lah. Cehhh, diri sendiri yang masak, diri sendiri kata not bad, berlagak betul. To be honest, tak wowww sangat rasanya tadi sebab rasa masam, masin & pedas kureng. Insha Allah, next try kita ejah kasi sedakkk deh! Lagi satu sebab kebanyakan resepi yang aku Google, semuanya "main campak", takde sukatan banyak mana serbuk maggi nak kena taruk, banyak mana asam limau nak kena perah dan banyak mana sos ikan nak kena taruk so end up aku pun main campak juga. Korang expert buat kerabu maggi ni tak?

Share tips/resepi please~

More like maggi goreng duhh for me haha

video

So, that's all for todayyy! Insha Allah, jumpa lagi di lain blog post (kalau ada idea nak publish cerita lah lol). Till then, Assalamualaikum :)
Kerabu Maggi
July 04, 2017

Kerabu Maggi

Sunday, 25 June 2017

Salam Aidilfitri gais! Ampun maaf dipinta andai ada salah silap dalam penulisan selama ini. Salam kosong-kosong deh? So, how's your raya? Gempak, suam-suam kuku atau takde mood langsung nak beraya? Haha. Aku punya raya kategori suam-suam kuku kot sebab it is the first time of raya Abe takde dengan kita orang. Memandangkan tahun lepas dah first raya together-gether dengan bini kat Kelantan, so tahun ini turn Terengganu pulok. Beza tahun lepas Hasya dalam perut ibu lagi, tahun ini first time raya yeayyy. Tazzabar nak gomol budak kecik sombong balik raya ketiga nanti. Keke.

Tahun ini weolls #teamrayakelantan, #teamrayasingle & #teambajurayamaroon. Anda semua pulak? Haha. Okayy lah, tu je kot takat ni nanti pape info (gambar tu kalu iolls rajin nak memilih) iolls update lagi. Buat yang tengah bersiap nak kunjung-mengunjung pi beraya tu, hati-hati okeyyyy. Iolls memang tak keluar lah raya pertama ni sebab jalan depan rumah sah-sah sesak.

Till then, Assalamualaikum.

Abah not feeling well that's why tak bersongkok, bersampin. Ini pun layankan aje anak perempuan dia nak bergambar haha

p/s: Pardon the quality of picasa sebab kamera rosak woo. Pakai handphone ja haha
Eid Fitri 1438H/2017
June 25, 2017

Eid Fitri 1438H/2017

Friday, 23 June 2017

[Repost this entry since previous one got some technical problem]

Majimak is last, last is finale so last Thursday was my final day of industrial training at UMK. Alhamdulillah, secara rasminya tamat industrial training di Universiti Malaysia Kelantan dengan perasaan bercampur-baur. Tipulah kata kalau tak sedih sebab 5 bulan kot together-gether dengan staff kat sini dalam segala hal/urusan. Itu tak campur lagi part gossip lagi lol. Mula tu try nak act cool lah kan tapi mata masuk habuk juga bila En. Zul nak sampai cenderahati then he said that, "Terima kasih atas segala kerja sepanjang kat sini" lepas tu lagi berhabuk mata bila ada staff tanya, "So macam mana, dapat sambung (sambilan) tak?", "En. Zul takde cakap pape ke? Kalau awak kat BAKAT, Kak Lela dah serap masuk dahh". Haiyoo sedih maaa. Kalau tengokkan keadaan kewangan UMK sekarang macam takdak harapan sangat-sangat iolls nak diserap masuk. Takde rezeki nak buat macam mana kan. 


Hari last baru kalut pulun buat report buku log

With fav person, Zana (Ms. Specky) bila aku tengah mood menyakat 

Kak Intan, Wani, Zana, Kak Yana, iolls & Kak Syuuu

Anak-anak dara Pejabat Pendaftar

Who's finished her internship? Yass that's me

Sumpah takde motif gambar ni haaha

Buat keluarga besar Pejabat Pendaftar, Team BPKP terutamanya, terima kasih yang tak terhingga sebab sudi terima saya sebagai pelajar latihan industri kat sana. Halalkan segala makan minum, ilmu dan maaf kalau ada tersalah bahasa, terkasar bicara. Maaf juga kalau kadang tu terdengar sayup-sayup gelak-tawa saya dengan Jemahs lain kat D20 tu. Keke. Walaupun kadang hati ini merungut penat dengan kerja yang kadang datang on-the-spot (sedangkan masa tu tengah settle kerja lain), sayang dan sedih nak tinggalkan Pejabat Pendaftar tu tetap ada. Gituhh sweet dak? Haha. Insha Allah, segala ilmu pengetahuan yang dikongsikan, akan saya manfaatkan kat mana sahaja tempat saya bakal berkhidmat nanti. Kalau ada rezeki bekerja la, kalau takde kena fikir kerja sendiri la jawabnya. Haha.

Fav opis-buddies

2nd fav opis-buddy!

Majimak internship be like, semua orang akan selfie/bergambar dengan kau haha


The most sporting sv evahh. Masehhh En. Zul

Ermmm, dah la kot. Tu je rasanya takat ni. Dah lama tak menaip hoi, otak dah tepu, ketandusan ayat. Haha. Nak buat macam mana, 5 bulan kat UMK, otak ni duk hadap nama-nama fail je sampai coding fail kat Pejabat Pendaftar tu pun iolls dah hafal. Haha. Ouh ya, lagi gambar hari-hari terakhir Insha Allah next ya akan di-update balik. Sisturh busy sikit ni, nak raya la katakan. Hoho.

Till then, Assalamualaikum!

Internship | The Finale
June 23, 2017

Internship | The Finale